Podelitev tretjega Kristalnega mikrofona


Društvo napovedovalcev Slovenije je na začetku novembra pripravilo bienalno podelitev kristalnega mikrofona za priznano delo napovedovalcev in letos prvič tudi nagrado Ane Mlakar, za še posebej opazne dosežke v okviru napovedovalskega poklica. Prireditev s svečano podelitvijo je potekala 7. novembra 2005 v studiu 14 Radia Slovenija s prenosom na 1. programu Radia Slovenija ter na Radiu Maribor in Radiu Koper-Capodistria.

Za izjemne dosežke na področju napovedovalskega dela sta Kristalni mikrofon 2005 prejela Ljudmila Strgar in Slavko Kastelic. Nagrado Ane Mlakar pa je prejela Maja Šumej.

Ljudmila Strgar

Dobitnica letošnje nagrade  Društva poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev za življenjsko delo je Ljudmila Strgar .

L-Strgar

 

Ne vemo, kaj jo je zvabilo z rodne Štajerske. Z osnovne šole v  Pregari jo je, mlado učiteljico,  pred mikrofon  povabil Jože Lavrenčič. Po prvih  preizkušnjah, izobraževanju in zavzetem delu (  spikerji v Kopru so se takrat  veščine govora učili kar s šolskega  posnetka Ane Mlakar), je postala napovedovalka v slovenskem programu Radia Koper. In tu ostala –  uradno okroglih 33 let, poslušalci Radiu Koper  pa jo v nedeljskih čestitkah  in oddajah za rojake v zamejstvu poslušajo še danes. Njen razpoznaven žametni alt  je bil vrsto let sinonim za žlahtno slovensko besedo po vsej Primorski, njena pretanjena in premišljena interpretacija pa je oživila in osmislila vsako, včasih še tako suhoparno besedilo. Predvsem pa Ljudmila nikoli ni nehala biti učiteljica. Na osnovnošolce v Pregari je morebiti kmalu pozabila, zato pa je bila dobra mentorica  prav vsem, ki so se na Radiu Koper učili veščine govora in nastopanja pred mikrofonom. Potrpežljiva , vztrajna, natančna in  nepopustljiva je vsem vcepila odgovornost do poslušalcev in do lepe slovenske besede. Čeprav vzgojena v strogih spikerskih časih, se je že zgodaj znala  preleviti tudi v iznajdlijivo in sproščeno voditeljico, tako v nočnem kot v kontaktnem programu.

Leta 1998 so jo primorski poslušalci nagradili z viktorjem  za življenjsko delo, kolegi napovedovalci pa ji letos namenjamo kristalni mikrofon.

Janja Lešnik, Koper 27.10 2005

 

 

Slavko Kastelic

Zgodi se, da v izgovorjeni besedi zavzveni nekaj, zaradi česar se ustaviš in prisluhneš. Nekaj iz človekove notranjosti naenkrat vstopi v prostor in ga oživi.

S-Kastelic

 

Takšen učinek ima govor Slavka Kastelica. Vsaka beseda je izgovorjena z užitkom, kot bi okušal slasten grižljaj nove jedi. In ta aroma, ta živi sok, ta eros v hipu preskoči na poslušalca in ga prevzame, vzbudi mu tek po življenju. Njegov glas na novo odkriva naš pisani in vznemirljivi svet, te draží v vsakdanjih stvareh, ki se zde sicer tako banalne! Daleč od rutine, nekonvecionalen, je vedno odprt za vse novo, kar prinaša življenje!

V mikrofon je prvič spregovoril februarja leta 1968. 15 let je bil voditelj TV Dnevnika in TV Obzornika. Tisti starejši se iz teh oddaj spominjamo njegovega obraza še v črnobeli tehniki in vemo, da so te televizijske oddaje ustvarjali še v petem nadstropju današnje radijske stavbe. In ko so se preselili v novo stavbo današnje TV Slovenija, je Slavko z ekranov nastopal pred slovensko publiko že v barvah. Več let je povezoval program Mednarodnega jazz festivala v ljubljanskih Križankah, v Cankarjevem domu pa je dvakrat vodil festival Slovenska popevka. Najbogatejši pa je bil brez dvoma njegov radijski opus. Na RSLO je  dolga leta spremljal dogajanja na glasbeni sceni v oddajah Stop pops, Melodije po  pošti, Rock selekcija, Torkov glasbeni magazin, predvsem pa v osrednji radijski glasbeni oddaji Popularnih dvajset. Znal je biti sproščen, dinamičen in barvit, po drugi strani pa je v rednih informativnih in drugih oddajah zahtevnejših vsebin izražal poglobljeno razumevanje stvari in ga z vso resnostjo prenašal na poslušalce. Prav v tem duhu je v zadnjih letih prepričljivo zaznamoval tudi oddaje na programu Ars.

Slavko, radi te imamo in naj ti povem še to: kristalni mikrofon gre v prave roke.

                                                                                                                                  Avtorica: Nadja Jarc

 

 

Maja Šumej

Če Simonin glas spominja na temno svilen žamet, Jasnin na srebrno tkivo mesečine, ima blaga melodija glasu Maje Šumej to lastnost, da ublaži kruto resničnost, ki prek medijev vsak dan tako agresivno vstopa v naš osebni svet. Kot bi nam hotela sporočiti, naj vsega, kar se dogaja, ne jemljemo preveč zares, naj tako kot ona zavzamemo zmerno distanco…

 

M-Sumej

 

V oddajah, ki niso informativne narave, pa njen elegantni slog govora spominja na nekaj lepega, dalnjega…Ko jo človek posluša, zahrepeni po lepoti in resnici, po vrednotah, ki se izgubljajo, po popolnejšem svetu. Navzoča je v etru in na TV ekranu. Vselej se zna vživeti v zapisano in temu dodati še svojo, vedno k pozitivnemu usmerjeno razsežnost. V devetih letih si je za mikrofonom nabrala že kar nekaj delovnih izkušenj, a glavni izzivi so vendarle še pred njo. Verjamem, da se bodo njene kvalitete samo še medile!

Ob kristalnem mikrofonu …

                                                                                                                                  Avtorica: Nadja Jarc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Facebook