Kristalni mikrofon 2009

Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije je vnovič podelilo nagradi kristalni mikrofon, tokrat sta bila nagrajena Simona Juvan in Matej Rus. Nagrada kristalni mikrofon se vsaki dve leti podeljuje dvema posameznikoma za vrhunske napovedovalske dosežke, s katerimi je bil poudarjen poklic napovedovalca in vrhunskega interpreta slovenskih besedil. Žirija, ki ji je predsedovala Miša Molk, pa je podelila tudi priznanje Ane Mlakar. Letos ga je prejel Bernard Stramič. Gre za priznanje za najobetavnejšega mladega napovedovalca.

Rdeča nit prireditve so bili odlomki radijskega programa iz preteklosti. Obiskovalce v Studiu 14 Radia Slovenija so kratkočasili tudi fantje iz zasedbe Same babe in raper Pižama.

 

Govor predsednice društva, Natalije Sinkovič

Dober večer dragi: obiskovalci, spoštovani poslušalci, kolegi napovedovalci, dragi gostje in cenjeni nagrajenci.

Nekoč je nekdo o radijskih napovedovalcih napisal približno takole: »Sprašujem se včasih, ko jih poslušam in ne slišim besed, ko slišim samo glas kot melodijo – kdo so? Kako glasno ljubijo in kako pritajeno se jezijo? Ali jočejo tudi tako miloglasno? Najdem v njihovih glasovih njih same? Včasih začutim skozi prečiščeno enakost, ki jo imenujejo profesionalnost, nekaj osebnega.« Lepo, da naše delo in naše poslanstvo razumete kot nekaj osebnega, kot misel brez obraza, kot prijazno besedo, ki vstopi v vaš prostor z največjo odgovornostjo, spoštljivostjo in ljubeznijo. Danes je praznik slovenske govorjene besede in 22. rojstni dan našega društva. Ob tej priložnosti vsaki dve leti podelimo stanovske nagrade kristalna mikrofona in priznanje Ane Mlakar.

Na letošnji razpis je prispelo 10 predlogov – 3 za mlade obetavne napovedovalce in 7 za kristalni mikrofon.  Za žirijo težka odločitev, saj je vseh 10 in vsak posebej med njimi še kako vreden nagrade. Pa vendar so nagrade samo tri. Toliko odličnih radijskih govorcev, ki jim je mar, morda opozarja, da je nagrad premalo in bi ob tem veljalo razmisliti in bienalno prireditev spremeniti v vsakoletno.

To niso le nagrade, ampak predvsem zahvala kolegom napovedovalcem, ki so svoje življenje posvetili ljubezni do govorjene besede in poslušalcev – biti napovedovalec, je namreč način življenja.

Vas zanimajo podobe letošnjih nagrajenih glasov – kdo premore najkristalnejšega med najbolj žlahtnimi in blagoglasnimi? Ostanite z nami, kajti samo še trenutek, dva blizu je do tja.

 

Utemeljitev nagrade Kristalni mikrofon 2009

Za nagrado Ane Mlakar

Bernard Stramič – Radio Slovenija

Bernard Stramič je kot napovedovalec prepoznaven po svoji kakovostni in nevtralni interpretaciji različnih vrst radijskih besedil. Njegov govor je govornotehnično ustrezen, barva glasu prijetna, glasovni register radijskemu mediju primeren. Njegova radijska besedila še posebej na poročilih delujejo prepričljivo in so smiselno interpretirana, kar daje tudi branemu govoru verodostojnost in naravnost. To je odlika le najboljših govorcev in želimo si, da bi njegova interpretacijska zmožnost na radiu, mogoče tudi televiziji, rasla in se razvijala tudi v prihodnje. Nagrada Ane Mlakar naj mu bo pri tem motivacija in zaveza za naprej.

 

2. Za kristalni mikrofon

Simona Juvan – Radio Slovenija

Simona Juvan je vrhunska bralka dnevno-informativnih oddaj, odlična interpretatorka literarnih in drugih besedil, dolgoletna izvirna voditeljica številnih kontaktnih, razvedrilnih oddaj, prenosov koncertov, avtorskih oddaj na vseh treh programih nacionalnega radia. Odlikuje jo bogat besedni zaklad in svojevrstno izviren način interpretacije. Znana je mnogim poslušalcem po Sloveniji s svojo »spikersko« suvereno in radijsko prepoznavno govorno interpretacijo, ki pa ni vsiljiva, nam je vsem domača in deluje prepričljivo. Radijski medij in njegova sporočila so preko interpretacij Simone Juvan dejansko »vir informacij«, moderiranje dogodkov, povezava s svetom in poslušalci in v celoti uresničujejo radio kot osnovni govorjeni, tudi nacionalno pomembni medij. Simona Juvan si zato nedvomno zasluži najvišjo napovedovalsko nagrado, ki jo lahko dobijo le najboljši in najprepričljivejši interpreti radijske slovenščine. Še več, slovenski govor Simone Juvan daje slovenščini tisto žlahtno naravno barvo in nevsiljivo napovedovalsko žametnost, ki ni sama sebi, tj. napovedovalstvu, namen, ampak služi govorjenemu besedilu.

 

Matej Rus – Radio Slovenija

Matej Rus je odličen pripovedovalec, interpret, moderator, ki dodaja besedilom posebno kakovost. Njegova besedila so prepričljiva, knjižnojezikovno dovršena, predvsem pa smiselno povezana in v svoji zvočni podobi nastandardna, svojevrstna. Njegov govor, barva glasu in register so »rusovsko« posebni, a obenem ne preveč specifični, da besedila ohranjajo tisto pravo sporočilo, smisel. Matej Rus predstavlja tisto »visoko modo« govorne interpretacije, ki bi ji napovedovalci, skupaj z vodstvom nacionalnega medija, morali slediti. Brez visoke mode tudi navadna moda ostane v sivem povprečju. Govor Mateja Rusa pa tudi ni sam sebi namen. Interpretacija govorjenih besedil iz ust Mateja Rusa je dovršena in obenem tudi glasovno in govornotehnično ravno prav obarvana, da besedila dobijo tisti pravi pomen in nam tudi dejansko ostanejo v spominu – ne samo po lepoti radijskega glasu, ampak predvsem po njihovem sporočilu, kar je temeljni namen radijskih besedil. Matej Rus je zelo priznan in iskan tudi kot bralec najrazličnejših besedil v treh tujih jezikih. Vsekakor si zasluži najvišjo napovedovalsko nagrado – tudi za nadaljnjo motivacijo pri interpretiranju najzahtevnejših in vseh drugih besedil, tako na radiu kot televiziji.

Facebook